Bartolin Kisti Nedir? – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Bartolin Kisti Nedir?

Bartolin Kisti Nedir?

Bartolin kisti; vulva bölgesinde, dış dudakların iç kısmında oluşan bir kisttir. Genellikle ağrı veya kızarıklığa neden olmaz; sadece şişlik ile kendini belli eder. Bartolin bezlerinin kanalında  meydana gelen tıkanıklık sonucunda oluşması nedeniyle, bartolin kisti olarak isimlendirilir. Genellikle tek taraflı olarak ortaya çıkan bartolin kisti, enfekte olarak bartolin apsesine dönüşebilir. Bartolin kisti tedavi sürecinde, kistin apseye dönüşüp dönüşmediği ve kistle birlikte ortaya çıkan belirtiler dikkate alınır. Tedavi sürecinde hastalar, cerrahi müdahaleye yönlendirilebilir.

Bartolin Apsesi Nedir?

Bartolin apsesi bartolin  kistinin  enfekte olması sonucunda gelişir. Yani hastalarda bartolin apsesi oluşmuş ise bir enfeksiyon gelişimi söz konusudur. Bu nedenle bartolin apsesinin belirtileri ve hastalarda yarattığı şikâyetler farklılaşır ve daha ağır bir seyir izler.

Bartolin Kisti Neden Olur?

Bartolin kistleri, vajinaya kayganlık veren salgının üretiminden sorumlu olan bartolin bezleri kanallarında meydana gelen tıkanma sonucu oluşurlar. Bu kanallardaki tıkanma, birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir.

  • Geçirilen enfeksiyon hastalıkları,
  • Genital bölgede gerçekleştirilen cerrahi işlemler,
  • Darbe ve travma,
  • Bartolin kanallarının doğuştan dar olması sonucunda tıkanma ortaya çıkabilir.

Bartolin kanallarındaki tıkanmaya en sık neden olan faktör, enfeksiyonlardır. Tıkanmış kanallarda biriken salgı, kist oluşumuna neden olur. Oluşan bartolin kistinin bakterilerle temas ederek enfekte olması ise bartolin apsesini ortaya çıkarabilir.

Bartolin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Bartolin kistleri, genellikle yalnızca şişliğe sebep olur; hastalarda ağrı veya kızarıklık görülmez. Şişlik boyutu, oldukça değişkendir. Kısa bir süreç içerisinde kistte büyüme veya küçülme görülebilir. Bartolin kistleri, genellikle tek taraflı olarak ortaya çıkarlar. Ancak, nadiren de olsa çift taraflı kist oluşumu görülebilir.

Bartolin kistinin bakterilerle enfekte olması halinde;

  • Kistin olduğu bölgede ısı artışı,
  • Ağrı,
  • Şişlik,
  • Kızarıklık,
  • Hassasiyet,
  • Oturmakta ve yürümekte zorlanma,
  • Halsizlik ve
  • Ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bartolin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bartolin kistinin tedavisi, hastada mevcut olan şikâyetler ve enfeksiyon olup olmadığına bağlı olarak planlanır. Küçük boyutlu, hastada herhangi bir şikâyete yol açmayan kistler söz konusu olduğunda, genellikle herhangi bir tedaviye başvurmadan, düzenli takip gerçekleştirilir. Ancak, büyük boyutlu, enfekte olmuş ve hastada ağrıya yol açan kistlerde, cerrahi müdahale gerekir.

Bartolin apsesinin geliştiği durumlarda, apsenin içinin boşaltılması gerekmektedir. Cerrahi müdahale ile gerçekleştirilen bu boşaltma işlemi, hastalara lokal anestezi uygulanarak yapılabilir. Apsenin en belirgin olduğu alana cerrahi bir kesi yapılarak, içerde biriken sıvının boşaltılması sağlanır. Hastaların hissettiği ağrı, bu boşaltma işlemi sonrasında hızlıca geçer.

Bartolin kisti tedavisinde, kistin tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle, kistle beraber bartolin bezinin de alınması gerekebilir. Bu yöntemin yanı sıra, yeni bir kanal oluşturarak tedavi gerçekleştirilmesi de mümkündür.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi