Rahim Filmi (HSG) – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Rahim Filmi (HSG)

Rahim Filmi (HSG)

Rahim filmi, rahim boşluğu ve tüplerin, radyografik olarak görüntülenmesidir. Rahim içerisine görüntü elde edilmesini sağlayan bir sıvı verilerek çekilmesi nedeniyle, ilaçlı rahim filmi olarak da bilinir. Tüplerin açık olup olmaması konusunda en güvenilir bilgiyi sağlayan yöntemlerden biri olması nedeniyle önemlidir. Rahim filmi çekilirken rahim boşluğu ve tüplere verilen kontrast sıvı, tüplerde bulunan mukus benzeri yapılar nedeniyle meydana gelen tıkanıkları da açabilmektedir. Bu nedenle, rahim filmi sonrasında spontan gebelikler görülebilir.

Rahim Filmi (HSG) Hangi Durumlarda Çekilir?

  • İnfertilite sebepleri araştırılırken,
  • Doğumsal rahim anomalilerinin tanısı amacıyla
  • Rahim içerisindeki miyom ve polip gibi kitlelerin tespiti,
  • Düşük ve kürtaj sonrasında, rahimde meydana gelme olasılığı bulunan yapışıklıkların tespitinde, rahim filminden yararlanılabilir.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi, regl kanaması sonrasındaki 3-4 gün içerisinde çekilir. Bu süreçte, rahmin iç tabakası olan endometrium daha incedir ve gebelik ihtimali de oldukça düşüktür. Bu nedenle, radyografik görüntüleme için daha uygun bir süreçtir.

Rahim filmi çekilirken hastalar, röntgen masasına alınır. Sırt üstü uzanan hastalardan, bacaklarını kendilerine doğru toplamaları istenir. Vajinal duvarlar, spekulum yardımıyla aralanır. Bu sayede, rahim ağzına ulaşılması mümkün olur. Hem vajina hem de rahim ağzı, özel bir solüsyon kullanılarak dezenfekte edilir.

Rahim ağzına, fallop tüplerine ve rahim boşluğuna görüntü elde edilmesi için kontrast sıvının verilmesini sağlayan katater yerleştirilir. Kontrast sıvı, X ışınlarını tutarak, rahim filmi esnasında görüntü elde edilmesini sağlar.

Rahim Filmi (HSG) Çekimi Ne Kadar Sürer?

Rahim filmi (HSG), ortalama 15 dakika gibi bir zaman diliminde tamamlanır. Film çekiminin tamamlanması ile beraber hastalar, gündelik hayatlarına dönebilirler.

Rahim Filmi (HSG) Acı Verir Mi?

Rahim filmi çekimi oldukça basit bir işlemdir. Kısa sürede tamamlanır ve hastalarda ciddi bir ağrı veya acıya yol açmaz. İşlem sonrasında kasıklarda ve karında hafif düzeyde kramp hissi yaşanabilir. Bu nedenle, doktorunuzun önermesi halinde ağrı kesici kullanılabilir.

Rahim Filmi (HSG) Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Rahim filmi, herhangi bir cerrahi müdahale içeren bir işlem değildir. Bu nedenle, sonrasında komplikasyon gelişme olasılığı oldukça düşüktür.

İşlemden sonraki birkaç saat boyunca, rahme verilen kontrast sıvı nedeniyle, hafif düzeyde kramplar görülebilir. Regl sancısını andıran bu kramplar, çok şiddetli değildir ve genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi