Normal Doğum – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Normal Doğum

Normal Doğum

Annede oluşan düzenli kasılmalar ve sancılarla başlayan doğum süreci, bebeğin ve plasentanın rahimden ayrılması ve bebeğin dış dünyaya gelmesi ile son bulur.  Doğumun doğal yollarla, herhangi bir tıbbi müdahale uygulanmadan, vajinal yolla gerçekleşmesi, doğal doğum olarak adlandırılır. Normal doğumda doğum süreci, anne adayında doğum sancılarının ve rahimdeki kasılmaların düzenli bir hal almasıyla başlamış olur. Üç aşamada gerçekleşen bu süreçte, annede yeterli açılmanın sağlanması ile ikinci evreye geçilir. Bebeğin dünyaya gelmesi ile ikinci evre tamamlanmış ve üçüncü evre başlamış olur. Bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın da rahimden ayrılması ve vücuttan çıkışının sağlanması ile doğum süreci de tamamlanır.

Normal doğum süreci, aşama aşama gelişen ve birbirini takip eden üç evre ile tamamlanır;

  • Birinci Evre: Açılma veya dilatasyon evresi olarak da bilinen bu aşamada, annede düzenli kasılma ve sancılar görülür. Doğumun en uzun süren aşamasıdır; tüm doğum sürecinin %90’a varan bölümünü birinci evre oluşturur. Rahim ağzında, annedeki sancıların 8-10 dakikada bir sıklıkta gelmesiyle beraber, açılma olmaya başlar. Ayrıca, bebeğin başının doğum kanalına yaptığı baskı sonucunda, su kesesi de bu evrede açılır. Doğumda görev alan sağlık profesyonelleri, birinci evre boyunca anne ve bebek sağlığını takip eder. Bebeğin kalp atışları dinlenir ve annede oluşmuş açıklık düzenli olarak takip edilir.
  • İkinci Evre: Rahim ağzındaki açıklık ortalama 10 cm’e ulaştığında, doğum için gerekli olan açıklık sağlanmış olur. Doğum için gerekli olan tam açılmanın sağlanması ile doğumun ikinci evresi başlar. Bu evrede, annenin güçlü bir şekilde ıkınması ile bebek, doğum kanalından geçerek vajinal yoldan dünyaya gelir. Annenin güçlü ıkınmaları, bebeğin doğum kanalından geçişini hızlandırır. İkinci evre boyunca doğum sancılarının sıklığı ve süresinde artış olur. Sancılar, ortalama iki dakikada bir görülür ve neredeyse 1 dakika boyunca devam eder. İkinci evrenin süresinin uzaması, anne ve bebek sağlığı açısından risk teşkil ettiği için istenmeyen bir durumdur. İlk doğumunu yapan kadınlarda ikinci evre, ortalama 1-2 saatte tamamlanırken, sonraki doğumlarda bu süre yarım saate kadar düşer.
  • Üçüncü Evre: Bebeğin doğum kanalından geçip, vajinal yoldan dünyaya gelmesi ile beraber üçüncü evre başlar. Bu süreçte, anne ve bebek sağlığında bir problem tespit edilmediği durumda, bebek anne kucağına verilir. Bebeğin çıkartılmasından kısa bir süre sonra, bebeğin eşi olarak da bilinen plasenta düşer. Plasentanın rahimden çıkışının sağlanması amacıyla, karnın alt kısmından hafifçe bastırarak masaj yapılır. Plasentanın da vücuttan ayrılması için anneden son bir kez güçlü şekilde ıkınması istenir. Sonrasında, rahmin içinde plasenta parçası kalma riskine karşı, vajen girişi, vajina ve rahim kontrol edilir. Doğum esnasında vajinal yırtık olan hastalarda, cerrahi dikişlerle yırtıklar dikilir.

Normal Doğumun Avantajları Nelerdir?

Hem anne hem de bebek için oldukça büyük faydalar sağlayan normal doğumun avantajları;

  • Enfeksiyon ve komplikasyon riskinin düşük olması,
  • Doğum sonrası ağrıların, sezaryen doğuma göre daha az olması,
  • Doğum sonrası iyileşme sürecinin ve hastanede gözetim altında tutulma sürecinin kısalması,
  • Doğum sonrasında gelecekteki doğumları etkileyecek veya görsel açıdan estetik görüntüyü bozacak herhangi bir yara izi kalmaması,
  • Sezaryen doğum sonrasına karşılaşılan bağırsak sorunları ile normal doğumdan sonra daha az karşılaşılması,
  • Bebeğin doğum kanalına girmesi sayesinde bakteriler ile karşılaşmasının, bağışıklık sistemini güçlendirmesi,
  • Doğum kanalından geçerken bebeğin göğüs kafesinin maruz kaldığı basınç sayesinde, akciğerleri dolduran mukoza ve sıvının atılımının kolaylaşması,
  • Anneden süt gelmesinin daha hızlı olması olarak sıralanabilir.
Şimdi Ara!
Yol Tarifi