Dört Boyutlu Ultrason – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Dört Boyutlu Ultrason

Dört Boyutlu Ultrason

Dört boyutlu ultrason; anne karnındaki bebeğin gerçek zamanlı görüntülerini veren, bebeğin hareket ve mimiklerinin net bir şekilde görülmesini sağlayan bir ultrason yöntemidir.

Dört boyutlu ultrason sayesinde elde edilen görüntüler videoya benzer. Bu nedenle ebeveynler için benzersiz bir deneyimdir.

Dört boyutlu ultrason, klasik ultrason görüntülerinden farklı olarak, bebeğin neredeyse canlı denebilecek görüntülerini veren, özel bir ultrason yöntemidir. Bu görüntüler, klasik 2 boyutlu ultrason görüntülerinin birleştirilmesi ile oluşturulur. Böylece videoya benzer, bebeğin tüm hareketlerini, gülümsemesini ve mimiklerini görebileceğiniz bir ultrason deneyimi yaşatır.

Gebelik sürecinde 2 boyutlu ultrason ile kontrol standarttır. Bu nedenle 4 boyutlu ultrason genellikle ebeveynlerin tercihi ile yapılır. Anne karnındaki bebeğin durumunu ve hareketlerini net bir şekilde görebilmek isteyen ebeveynler tarafından sıkça tercih edilmektedir.

Dört Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Dört boyutlu ultrasonda net görüntü alabilmek için bebeğin cilt altı dokularının gelişmiş olması gerekir. Bu nedenle gebeliğin ilk dönemlerinde yapılmaz. Cilt altı dokuların gelişimini tamamladığı 18 – 23. haftalardan itibaren yapılabilir.

Dört Boyutlu Ultrason Bebeğe Zarar Verir Mi?

Ultrason teknolojisi, ses dalgaları yardımı ile görüntü elde edilmesini sağlar ve uzun yıllardır pek çok alanda güvenle kullanılmaktadır. Gebelik sürecinde yapılan ultrason görüntülemelerinin de bilinen zararlı bir yan etkisi yoktur.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi