Dış Gebelik Ankara – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Dış Gebelik Ankara

Dış Gebelik

Dış gebelik; döllenmiş yumurtanın, rahim dışı bir alana tutunması ile oluşur. Sağlıklı bir hamilelik sürecinde, sperm hücresi ile döllenen yumurta hücresi, rahmin iç tabakasına tutunur ve burada büyür. Dış gebelikte ise döllenmiş olan yumurta, fallop tüpleri, rahim boynu gibi rahim dışı alana tutunur. Büyümeye devam eden embrio, özellikle fallop tüplerine yerleştiğinde, hayati risk taşıyan durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle dış gebelik tedavisi, geciktirilmeden uygulanması gereken bir süreçtir.

Sağlıklı bir gebelik süreci, kadının yumurta hücresi ile erkeğin sperm hücresinin fallop tüplerinde karşılaşması ve döllenmenin gerçekleşmesi ile başlar. Fallop tüplerinde döllenen yumurta, rahme tutunarak gelişimini sürdürür. Döllenmiş olan yumurtanın rahim dışı bir alana tutunması ise dış gebeliğe neden olur. Tüm hamilelikler içerisinde dış gebeliğin görülme oranı %2’dir. .

Rahim dışı bir alanda döllenmiş yumurtanın gelişimini sağlıklı olarak devam ettirme olasılığı bulunmaz. Ayrıca, boyutları gittikçe büyüyen embrio, tutunduğu alandaki doku ve organlara da ciddi boyutlu zararlar vermeye başlar. Dokularda meydana gelen hasar sonucunda, hastalarda iç kanama gibi tehlikeli durumlar oluşabilir. Ayrıca fallop tüplerinin veya rahim boynunun yırtılması sonucu, hastalar çocuk sahibi olma şansını yitirebilir. Bu nedenle, dış gebelik vakalarında erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik belirtileri, genellikle normal hamileliklerde yaşanan erken dönem gebelik belirtilerine benzer olarak karşımıza çıkar.

  • Adet gecikmesi
  • Mide bulantısı ve kusma şikâyetleri,
  • Göğüslerde oluşan hassasiyet ve şişlik,
  • Baş dönmesi,
  • Halsizlik, yorgunluk hali hem normal hamileliklerde, hem de dış gebelikte görülebilen belirtilerdir.

Ancak, dış gebelik durumunda, normal bir hamilelikten farklı olarak;

  • Vajinal kanama,
  • Kasık ağrısı,
  • Fallop tüplerindeki yırtılmaya bağlı olarak gelişen karında şiddetli ağrı, sersemlik hissi veya bayılma gibi belirtiler de açığa çıkabilir.

Dış Gebelik Teşhisi Nasıl Konulur?

Dış gebelik teşhisinde yararlanılan birden fazla yöntem bulunmaktadır. Kan ve idrar testi sonucunda gebelik tespit edilmesi halinde, ultrasonla rahim içerisindeki gebelik kesesi kontrol edilir. Dış gebelik gelişen hastalarda, döllenmiş yumurta rahim dışı bir alana yerleştiği için rahimde gebelik kesesi görülmez.

Dış gebeliğin kesin tanısını koyabilmek için yararlanılan bir diğer tetkik de beta hCG testidir. Sağlıklı bir gebelik sürecinde, düzenli aralıklarla uygulanan beta hCG testlerinin sonucunda elde edilen değerleri, gittikçe yükselir. İki gün araya uygulanan beta hCG testi sonucunda, beta hCG seviyesi yeterli düzeyde yükselmeyen hastalarda, dış gebelikten şüphelenilir.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken teşhis edilmiş dış gebelik vakalarında, genellikle ilaçla tedavi denenir. Bu yöntemde hastalara, vücuttaki hamilelik dokusunu yok edecek bir iğne yapılır. Enjekte edilen ilaç sayesinde, dış gebelik sonlandırılmış olur.

Teşhisinde geç kalınmış, iç doku ve organlarda yırtılma ve iç kanama görülen hastalarda, cerrahi tedavi gerekir. İç kanama, cerrahi müdahale ile sonlandırılırken organlardaki hasarın da onarılması amaçlanır.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi