Ozon Terapi – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Ozon Terapi

Ozon Terapi 

Ozon nedir?

Oksijenin kimyasal bir akrabası olan ozon(O3), atmosferde yüksek enerjiye sahip güneş ışınlarının çarpmasıyla ortaya çıkan oksijen atomlarının (0) diğer oksijen molekülleriyle birleşmesi sonucu meydana gelir. Tıbbi ozon, ozon jeneratörü adı verilen cihazlarda oksijenin parçalanması ile elde edilir.

Tıbbi ozon sadece %5 ozon gazı içerir, geriye kalan %95’i oksijen karışımından oluşmaktadır.

Medikal Ozon Nasıl İşe Yarar

Ozon tedavisi insan vücudunun iki güçlü potansiyeli olan “antioksidan” ve “anti inflamatuar” potansiyellerini kullanan ve tüm vücutta bir alarm reaksiyonuna neden olarak vücudu hastalıklar karşısında güçlendiren bir tedavi yöntemidir.

Doku ve hücrelerin oksijenlenmesini arttırır. Alyuvarların elastikiyetini artırarak kılcal damarlardan geçişini hızlandırır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bakteri, virüs ve mantarları öldürür.

Kanın kıvamını azaltır, akışkanlığını arttırır. Damar duvarındaki plakların yumuşamasını ve küçük kan damarlarındaki tıkaçların çözülmesini sağlayarak, kan dolaşımını düzenler. Damar duvarına olan etkisi ile tansiyonun normalleşmesini sağlar.

Hızlı büyüyen kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önler. Kanser hücreleri üzerindeki etkisini, tümör hücrelerinin zarlarını parçalayarak ve bağışıklık sistemini güçlendirerek çoğalmasını ve yayılmasını engelleyerek gösterir.

Karaciğer hücrelerini aktive ederek, detoks özelliklerini arttırarak, vücudumuzdaki kimyasal maddelerin (kronik kurşun, cıva gibi ağır metal zehirlenmeleri, böcek öldürücüler, ilaç atıkları, asidik maddeler, tarım ilacı kalıntılarının atılmasını hızlandırarak) temizlenmesine yardımcı olur.

Vücudumuzdaki doğal ağrı kesicilerin açığa çıkmasını sağlayarak ağrı kesici özellik gösterir.

İmmünomodülatör (bağışıklık sistemi düzenleyicisi) etkisi ile alerji ve astım hastalıklarının tedavi edilmesine yardımcı olur.

Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır

  • Majör Otohemoterapi – Kan Yıkama Yöntemi: 50-200ml kanın alınarak, dozu belirlenmiş ozonla karıştırıldıktan sonra tekrar kişiye geri verilmesidir.
  • Minör Otohemoterapi – Kas İçi Yöntemi: Kişiden alınan 2-5ml kanın, belirlenmiş dozda ozonla karıştırılarak kas içine enjekte edilmesidir.
  • Vücut Boşluklarına Uygulama Yöntemi: Rektal (makat), vajinal ve kulak yoluna püskürtme ile ozon verilir.
  • İnhalasyon (Soluma) Yöntemi: Zeytinyağından geçirilmiş ozon gazından elde edilen “OZOL” gazının solutulmasıdır. Normalde ozon gazı direk solunduğunda yakıcı etki yaparken, aksine OZOL gazının yakıcı etki yapmadığı gibi 10 kat daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
  • Eklem İçi ve Çevresine Uygulama: Ozon gazının eklem içine veya çevresine uygulanmasıdır.
  • Torbalama: Ayak veya ellerin, bir plastik torba içine alınarak ozon gazı verilmesidir.
  • Kupa Yöntemi: “Bardak Basma” adı verilen yönteme benzer şekilde ozon uygulamasıdır.

Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır

  • Yara ve Yanık Tedavisinde: Diyabetik ayak, iyileşmeyen yaralar, yatak ve bası ülserlerinde, ameliyat ve doğum izlerinin giderilmesinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
  • Dolaşım Bozuklukları ve Damar Tıkanıklıklarının Tedavisinde: Damar duvarında bulunan düz kasların gevşemesini sağlayarak, kan basıncını düşürür. Kanın akışkanlığını arttırarak damar tıkanıklığını engeller.
  • Enfeksiyonlar, Virüs Hastalıkları ve Hepatitde: Hepatitin bütün tiplerinde ozon terapinin, hem anti-mikrobik etkisiyle hem de bağışıklık sistemi üzerindeki etkisiyle etkin bir tedavi olduğunu kanıtlamıştır. Hepatit B, sıklıkla kronik bir şekilde seyreder. Burada klasik tıbbi tedavi metotlarına ilave olarak, ozon tedavisi ile başarılı sonuçlar alınmıştır. Ozon tedavisi Hepatit C hastalığında da uygulanır.
  • Karaciğer Hastalıklarında: Karaciğer hücrelerinin fonksiyonlarına yardımcı olarak karbonhidrat, yağ ve protein seviyelerini düzenler. Böylece kandaki yağ ve şeker seviyesini normalleştirir. Karaciğer hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak, karaciğer yetersizliği ve sirozda destekleyici olarak kullanılır. Karaciğer iltihaplarının, ilaçların ve kimyasalların karaciğer üzerindeki etkilerinin en az seviyede olmasını sağlar.
  • Mide-Bağırsak Hastalıklarında: Gastrit ve ülserin tedavisinde ve iltihaplı bağırsak hastalıklarında (ülseratif kolit, proktit ve diğer kolit çeşitleri ile spastik kolon gibi) ozon tedavisinin çok yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
  • Kas, Sinir, Kemik, Eklem Hastalıklarında: Kas hastalıklarında ve travmalarda (kaza ve spor yaralanmaları gibi) iyileşmeyi hızlandırır. Kasların daha güçlü hale gelmesini sağladığı için kronik kas ve sinir hastalıklarında da kullanılır.
  • Romatoid artrit gibi bağışıklık sisteminin sapması ile ortaya çıkan hastalıklarda bağışıklık sistemini düzenlendiğinden, diğer tedaviler ile birlikte kullanıldığında hızlı iyileşmeler gözlenmektedir. Ayrıca yoğun adale ağrıları, yorgunluk, uyku bozuklukları ile seyreden ve çok yaygın rastlanan bir hastalık olan fibromiyaljide başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
  • Nörolojik Hastalıklarda: Ozon tedavisi multipl sklerozda, alzheimer hastalığında, demansda (bunama), parkinson gibi nörolojik hastalıklarda, polinöropatide, myotonide, muskuler distrofide olumlu etkileri mevcuttur.
  • Ağrı Tedavisinde: Nöron ve kaslarda iyileşmenin yanı sıra, santral sinir sisteminde ağrı kesici etki yaparak ağrıların azalmasını sağlar. Ozon gazının direkt uygulanması ile şiddetli ağrılarda sinir blokajı da yapılabilmektedir. Ağrı yaratan maddelerin etkisini azaltarak ağrı tedavisini kolaylaştırır.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirmede: İmmün modülatör (bağışıklık sistemini düzenleyici) olarak, düşük ve orta dozlarda verildiğinde organizmanın direncini arttırmaktadır. Mikrop öldürme mekanizmalarından birisi olan fagositoz olayını hızlandırır ve kolaylaştırır. Savunma hücrelerinin (özellikle beyaz hücreler) sayısını arttırır. Savunma hücreleri tarafından salgılanan interlökin adı verilen savunmayı sağlayan maddenin vücuttaki yapımını arttırır.
  • Cilt ve Saç Hastalıklarında: Ozonterapi bölgesel kan dolaşımını artırır. Kan, lenf ve deri hücrelerine nüfus eden ozon sayesinde dokuların iyileşmesi ve kendini yenilemesi hızlanır. Virüs, bakteri ve mantarları öldürdüğünden bunların sebep olduğu deri enfeksiyonlarında; akne, fronkül, apse gibi cilt lezyonlarında; egzema, sedef, ürtiker gibi kaşıntılı ve döküntülü alerjik cilt hastalıklarında, saç dökülmelerinin önlenmesinde ve ter kokusunu önlemede ozonterapi oldukça başarılıdır.
  • Solunum Sistemi Hastalıkları ve Astımda: İmmünmodülatör (bağışıklık sistemi düzenleyicisi) ve mikrop öldürücü etkisiyle astım, bronşit, zatürre, tüberküloz, KOAH gibi hastalıkların tedavisinde ilaçların azaltılmasını, alerji ve astım krizlerinin daha az şiddet ve sıklıkta oluşmasını sağlar. Özellikle astım ve alerjik bronşitlerde başarılı sonuçlar alınmaktadır.
  • Kalp Hastalıklarında Ozon Terapi: Kalp hastalıklarının birçoğunda ozon terapi, diğer tedavi yöntemlerini desteklemek amacıyla kullanılır. Kalp yetmezliklerinde, kalp kası hastalıklarında, koroner damarların tıkanıklıklarında; oksijenlenmeyi arttırarak, damar içi basıncı düşürerek, kanın akışkanlığını azaltarak, kalp iletimini ve dolayısıyla ritmini düzenleyerek kalbin önündeki yükü azaltarak etkili olur.
  • Kronik Yorgunluk Sendromu: Stres ve yoğun çalışma temposu, zihinsel ve bedensel yorgunluk oksijen eksikliğine neden olur. Oksijen yetersizliğini gösteren bulguların başında baş ağrısı, bitkinlik, yorgunluk, yaşam sevincinin azalması gelir. Kronik yorgunluk sendromunun tedavisi oldukça güçtür ve ozon terapi etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
  • Kozmetik Amaçlı: Ozon terapi yaşa bağlı kırışıklıkların tedavisinde, ameliyat ve yara izlerinin giderilmesinde kullanılır. Karın, göbek, basen ve kalça yağlarının eritilmesinde ve selülit tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Kadın Hastalıklarında: Ozon terapi, dirençli genital enfeksiyonlarda güvenle kullanılır. Hastalık yapan mikroorganizmaları yok etmek için alınan birçok ilaç vücut için gerekli mikroplara da zarar vererek vücudun dengesini bozup başka şikayetlere yol açabilir. Ayrıca ağızdan alınan birçok ilaç karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını da olumsuz etkileyebilir. Ozon terapi, herhangi bir yan etkiye neden olmadan etkin tedavi sağlar ve ağrı, yanma, kaşınma gibi şikayetleri azaltır. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olmasına bağlı tekrarlayan enfeksiyonlarda, sistemik ozon uygulamaları bağışıklık sistemini güçlendirerek tekrarlayan enfeksiyonları önlemede etkilidir.
Şimdi Ara!
Yol Tarifi