Vajinal Enfeksiyonlar – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Vajinal Enfeksiyonlar

Vajinal Enfeksiyonlar

Vajinal enfeksiyonlar; kadınlarda oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Mantar ve bakterilerden kaynaklı olarak gelişen vajinal enfeksiyonlar, vajinal akıntı ve kaşıntı gibi şikâyetlere yola açabilirler. Sağlıklı bir kadında, şeffaf, kokusuz bir akıntı görülmesi normaldir. Ancak, vajinanın mikroorganizmalarla enfekte olması halinde bu akıntı, beyaz, yeşil, sarı, gri veya kahverengini olabilir. Akıntıya, koku ve kaşıntı da eşlik edebilir.

Vajinal Enfeksiyon Nedir?

Vajinal enfeksiyonlar, vajinal floranın dengesinde bir bozulma meydana geldiğinde ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların vajinal flora içerisinde çoğalması durumunda, vajinal enfeksiyon gelişir. Bu durum, vajinal akıntının kokusunda ve renginde değişim olmasına neden olurken aynı zamanda kaşıntı gibi şikâyetlere de yol açabilir.

Normal bir vajinal akıntı, şeffaf renkte ve kendine has bir kokusu vardır. Vajina içerisindeki doğal denge  bozulduğunda ise bu akıntıda belirli değişimler gözlemlenir. Şeffaf akıntının sarımsı, yeşilimsi veya kahverengimsi bir renk alması söz konusu olabilir. Hangi mikroorganizma nedeniyle enfeksiyonun geliştiğine bağlı olarak belirtiler de değişebilir.

Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Vajinal enfeksiyonlar, ne tür bir mikroorganizmadan kaynaklandıklarına göre farklı şikâyetlere neden olabilirler. Bazı vajinal enfeksiyonlarda vajinal akıntı, koku ve kaşıntı bir arada görülürken; bazı enfeksiyonlar yalnızca akıntıya neden olur. Kaynaklandığı nedene bağlı olarak vajinal enfeksiyon belirtileri;

  • Mantar Kaynaklı Vajinal Enfeksiyonlar: Bu enfeksiyonlarda vajinal akıntının rengi süt beyazıdır. Hastalarda akıntıyla beraber, vajinal kaşıntı ve yanma da görülür. Ancak, genellikle kötü koku oluşumu gözlemlenmez.
  • Bakteri Kaynaklı Vajinal Enfeksiyonlar: Vajinal akıntı, sarımsı beyaz bir renkte olabilir ve köpüklü bir yapıdadır. Hastalarda akıntıyla beraber, kötü koku şikâyeti de meydana gelir. Bu koku genellikle, balık kokusuna benzer olarak tarif edilir. Bakteri kaynaklı vajinal enfeksiyonlarda, cinsel birliktelik esnasında ağrı ve yanma da görülebilir.
  • Trichomonas Vajinalis Kaynaklı Enfeksiyonlar: Trichomonas Vajinalis, cinsel yolla bulaşan bir mikroorganizmadır. Sarı-yeşil renkli ve köpüklü bir vajinal akıntı ile beraber, kötü koku gözlemlenir. Vulvada, kaşıntı ve yanma şikâyeti de ortaya çıkabilir.

Vajinal Enfeksiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinal enfeksiyon tedavisine, enfeksiyona neden olan faktörün tespit edilmesi gerekir. Tedavi süreci, enfeksiyon gelişimine neden olan mikroorganizmanın türüne göre planlanır. Bu nedenle ilk olarak, vajinal kültür örneği alınarak, enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türü saptanır. Ayrıca, ortaya çıkan semptomlar da vajinal enfeksiyonun türü hakkında bilgi verir. Bu nedenle, hastada oluşan şikâyetlerin değerlendirilmesi de tedavi sürecinin planlanmasında önemli bir rol oynar.

Enfeksiyonun bakteri kaynaklı olduğu tespit edilen durumlarda, genellikle hastalara antibiyotik reçete edilir. Bu sayede, vajinal enfeksiyona neden olan bakteri gelişiminin önüne geçilmesi sağlanır. Mantar kaynaklı enfeksiyon gelişimi saptandığında ise hastalara antifungal ilaçlar reçete edilir. Bu antifungal ilaçlar krem, tablet ve vajinal ovül biçiminde olabilir. Trichomonas Vajinalis kaynaklı enfeksiyon gelişimi tespit edildiğinde, genellikle, metronidazol gurubu ilaçlar tedavide kullanılmaktadır. Ayrıca vajinal florayı restore etmek için ağızdan alınan ve fitil şeklinde kullanılan flora destekleyici ürünler kullanılabilir.

Tıbbi tedaviye ilave olarak vajinal ozon uygulaması ve aromaterapi de vajinal enfeksiyonların tedavisi ve nüksün önlenmesinide kullanılmaktadır.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi