Polikistik Over Sendromu Tedavisi – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Ankara

Her 10 kadından birinde görülebilen Polikistik Over Sendromu (PKOS), genetik kökenli olduğu düşünülen önemli bir yumurtlama problemidir. Polikistik over sendromu ; overlerde inci tanesi gibi çok sayıda kist olması olarak tanımlayabileceğimiz bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda bir endokrin bozukluktur. İnsülin direnci ve erkeklik hormonu olarak bilinen androjenlerin artması ile karakterizedir.  Polikistik over sendromu sivilcelenme, tüylenme, ciltte yağlanma, kilo almaya eğilim,  gibi etkileri nedeniyle de kadınların günlük yaşamını olumsuz etkiler.

Polikistik over sendromu, tedavi edilmediğinde doğurganlığı ve adet düzenlerini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle zamanında teşhis ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromunun belirtileri:

  • Adet düzeninin bozulması
  • Doğurganlık sorunları, gebe kalmada zorluk
  • Kilo artışı
  • Düzensiz ara kanamalar
  • Erkek tipi tüylenme
  • Yüz ve sırt bölgesinde sivilcelenme ve cilt lekelerinin oluşması
  • Göğüs hassasiyeti
  • Saç dökülmesi olarak sıralanabilir.

Polikistik Over Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar? Kimlerde Görülür?

Polikistik over sendromu, genellikle 13 – 19 yaş arası genç kızlarda, ilk adet sonrasında ortaya çıkar. Bu dönemde ortaya çıkan düzensiz adet sorunu, sivilcelenme ve tüylenme gibi şikâyetler polikistik over’i düşündürebilir. Bununla birlikte her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır ve sonradan da ortaya çıkabilir.

Tedavi edilmediğinde  karaciğer yağlanması, diyabet, kolesterol yüksekliği ve tansiyon hastalığı, depresyon gibi hastalıklara neden olabilir. Bununla birlikte polikistik over hastası kadınların bir kısmında gebe kalma sorunları yaşanır.

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Tedavisi Nasıl Olur?

Polikistik over sendromu tedavisinde temel amaç; insülin direnci ve  hormonal dengesizliğin düzenlenmesidir. Bunun için uygun medikal ilaçlarla tedavi planı yapılabilir.

Özellikle tüylenme ve sivilcelenme sorununu giderebilmek için doğum kontrol hapı kullanımı oldukça yaygındır. Bu haplar sentetik  östrojen ve progestinlerdir. Doğum kontrol hapları kullanımı esnasında yapay bir adet döngüsü yaratmak yoluyla düzenli adet görülmesini sağlar ancak hastalığın patofizyolojisini etkileyemez. Bazı özel durumlarda kar zarar hesabı yapılarak kullanılabilir ancak uzun vadede hastalığın patofizyolojisine yönelik tedavi yaklaşımları seçilmelidir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisinden Sonra Hamile Kalınabilir Mi?

PKOS’a bağlı kısırlık sorununu birçok çift yaşamaktadır. Bu noktada en çok merak edilenlerden biri de tedaviden sonra hamile kalınıp kalınmayacağıdır. Doğru tedavi planı yapılırsa sağlıklı bir şekilde gebe kalınabilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi