Histerektomi – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Histerektomi

Histerektomi

Histerektomi ; kadınlarda üreme sisteminin bir parçası olan rahmin alınması işlemidir. Rahim ameliyatı olarak da bilinen histerektomi, birden fazla yöntemle gerçekleştirilebilir. Açık ve kapalı rahim ameliyatının yanı sıra, vajinal histerektomi ile rahmin alınması da mümkündür. Genellikle rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi hastalıkların sonucunda veya rahim sarkması durumunda, bir tedavi yöntemi olarak histerektomiye başvurulur.

Rahim, kadın üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Karnın alt kısmında, leğen kemikleri ile çevrili olan bölgededir. Kas ve bağ dokudan oluşan rahim, pelvik kaslarla desteklenerek, bu bölgede asılı biçimde durur. Serviks olarak bilinen rahim boynu ile bağlandığı vajinaya, rahim ağzı vasıtasıyla açılır.

Rahim ve rahme yakın bölgelerde ortaya çıkan hastalıklar sonucunda, tedavi planının bir parçası olarak rahmin alınması gerekebilir. Histerektomi olarak bilinen bu cerrahi işlem, rahimle birlikte alınan bölgelere bağlı olarak, dört farklı gruba ayrılır.

Histerektomi Çeşitleri Nelerdir?

Histerektomi operasyonu, cerrahi müdahalenin gerçekleştirildiği alanlara bağlı olarak;

  • Total histerektomi,
  • Subtotal histerektomi,
  • Total histerektomi ve salpingooferektomi,
  • Radikal histerektomi biçiminde sınıflandırılır.

Rahim , rahim ağzı ile birlikte alındığında  total histerektomi; rahme komşu olan tüm dokularla birlikte alındığında ise radikal histerektomi denir. Rahim ağzı alınmadığı, yalnızca rahmin alındığı duruma da  subtotal histerektomi denir. Rahmin, her iki yumurtalık ve tüplerle beraber alınması ise total histerektomi ve salpingooferektomi olarak adlandırılır.

Histerektomi Nasıl Yapılır?

Histerektomi operasyonu, birden fazla yöntemle gerçekleştirilebilir. Hangi yöntemin uygulanacağına, hastalarda mevcut olan hastalık, hastanın medikal durumu gibi  faktörlere bakılarak karar verilir.

Rahim ameliyatı olarak da bilinen histerektomi operasyonu esnasında başvurulabilecek yöntemler;

  • Laparoskopik histerektomi olarak da bilinen kapalı rahim ameliyatı,
  • Laparotomi ile histerektomi olarak da bilinen açık rahim ameliyatı ve
  • Vajinal histerektomidir.

 Açık Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparotomi ile histerektomi olarak bilinen açık ameliyat yönteminde rahim, sezaryen doğuma benzer biçimde hastaların karın bölgesine  bir kesi yapılması ile gerçekleştirilir. Karın bölgesinde açılan kesi ile rahme ulaşılır ve rahim, cerrahi yöntemlerle alınır.

Açık ameliyat ile rahmin alınması, uzun iyileşme süresi sebebiyle ilk tercih değildir. Bu nedenle, hastanın medikal durumunun engel teşkil etmediği vakalarda genellikle kapalı rahim ameliyatı tercih edilir.

Laparoskopik Histerektomi Nedir?

Kapalı rahim ameliyatı olarak da bilinen laparoskopik histerektomi, rahmin karın bölgesine yapılan küçük kesiler yardımı ile alınmasıdır. Bu yöntemle gerçekleştirilen rahim ameliyatlarında, hastalar anestezi altındayken batın bölgesine birkaç adet küçük kesi yapılır. Ortalama 1-2 cm boyutlarında olan bu üç veya dört adet kesiden, gerekli olan cerrahi aletler içeriye yerleştirilir. Bu aletlerin içerisinde bulunan laparoskop, üzerinde ışık kaynağı ve kamera bulunan bir cihazdır. Laparoskop ile iç doku ve organların görüntüsü elde edilerek, ekrana yansıtılır. Bu sayede, normalden daha büyük olarak ekrana yansıyan dokuların görüntüsü, operasyonu gerçekleştirecek olan hekim tarafından detaylı biçimde incelenebilir.

Operasyon için yapılan kesilerin küçük boyutlu olması, hem komplikasyon riskini azaltmakta, hem de hastaların iyileşme sürecini kısaltmaktadır. Bu nedenle, kapalı rahim ameliyatı, açık ameliyata göre avantajlı bir yöntemdir.

Vajinal Histerektomi Nasıl Yapılır?

Vajinal histerektomi, rahmin vajinal yoldan ulaşılarak çıkartılmasıdır. Genellikle rahim sarkması sorunu bulunan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir.

Bu yöntemde, hastaların karın bölgesine kesi yapılmaz; rahme vajinal yoldan giriş yapılır. Bu nedenle, geniş bir kesi alanı olmaması, hastalarda operasyon sonrasında kalacak dikiş izi nedeniyle oluşan estetik kaygıları azaltabilir. Aynı zamanda, iyileşme sürecinin kısalmasını da sağlar. Ancak, bazı durumlarda vajinal histerektominin, laparoskopik metotla desteklenmesi gerekebilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi