NST – Op. Dr. Zehra Kalınlı

NST

NST

NST testi; gebelik sürecinde anne karnında bebeğin kalp atışlarını takip ederek, hareketleri ve kasılmalarla olan ilişkisinin analiz edilmesidir. Bu analiz sayesinde, bebeğin sağlığı değerlendirilebilir. Doğum süreci esnasında da, bebeğin kalp atışları aynı şekilde takip altında tutulur. Kalp ritmi, rahimdeki kasılmalar ve bebekteki hareketler dikkate alınarak analiz gerçekleştirilir. Gebeliğin 32. haftasından sonra başvurulan bir test olan NST, gebelik haftasına bağlı olarak farklı sıklıklarda yapılabilir.

Nonstres testi olarak da bilinir. Gebeliğin son haftalarında, bebeğin kalp atışları ile hareketleri ve rahim kasılmaları arasındaki ilişkinin takip edilmesini sağlar. Kalp atışlarının seyrinin kardiyotokografi ile incelenmesi, bebeğin anne karnındaki iyilik hali hakkında bilgi verir. Doğum sürecinde de bebeğin kalp atışlarının seyrinin takip edilmesi oldukça önemlidir.

Rahimdeki kasılmalar, anne karnındaki bebeğe ulaşan kan miktarının azalmasına neden olur. Bu durum neticesinde, kan basıncının azalmasının dengeleyebilmek için bebeğin kalp atışları hızlanır. Bebeğin kalp atışlarında hızlanmaya yol açabilecek diğer etmen de, bebeğin hareketleridir. Bu nedenle bebeğin hareketleri ve rahimdeki kasılmalar, bebeğin kalp atışları ile beraber değerlendirilir. Yani NST testi kapsamında bebeğin kalbinin, bebeğin hem kendi hareketlerine hem de çevresinin hareketlerine nasıl tepki verdiği takip edilir.

NST Testi Nasıl Yapılır?

Kardiyotokografi cihazı ile gerçekleştirilen NST testi, aynı anda rahimdeki kasılmalar ve bebeğin kalp atışlarının takip edilmesi ile gerçekleştirilir. Cihazın prob adı verilen, iki adet ucu bulunur. Bu problar, annenin karnı üzerine yerleştirilir. Problardan biri bebeğin kalp atışlarını algılayıp, takip ederken; diğeri ise rahimdeki kasılmaları algılayıp, takip eder. Cihaz tarafından algılanan bu kalp ritimler ve kasılmalar, takip edilerek grafiğe yansıtılır.

NST ile;

  • Bebeğin kalp atım hızı,
  • Kalp atım hızındaki değişkenlikler anlamına gelen reaktivitesi,
  • Bebeğin kalbinin anne rahmindeki kasılmalara verdiği tepki analiz edilmiş olur.

NST sonucu, bebeğin kalp atışı ve rahimdeki kasılmalar, aynı grafik kâğıdına yansıtılır. Grafikteki üst taraf, kalp seslerini, alt taraf ise rahimdeki kasılmaları gösterir. Grafiğin kadın doğum hekimi tarafından yorumlanması sonucunda, bebeğin rahim içerisindeki iyilik hali ve sağlığı hakkında bilgi edinilmiş olur.

NST Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

NST testi sonuçları, iki farklı şekilde sınıflandırılarak yorumlama yapılır;

  • Reaktif NST ve
  • Non-Reaktif NST.

Reaktif NST 20 dakikalık test esnasında, bebeğin kalbinin çalışmasında en az 2 veya daha fazla sayıda değişikliğin meydana gelmesidir. Non-Reaktif NST ise 40 dakika boyunca, beklenen fetal kalp hızında artma durumunun tespit edilememesidir. Bu durum, bebeğin uykuda olması veya bebeğe yeterli miktarda oksijen gitmemesi nedeniyle görülebilir.

NST Ne Kadar Sürer?

NST testi için bebeğin kalp atışları ve rahimdeki kasılmaların ortalama 20 dakika boyunca kardiyotokografi cihazı ile takip edilmesi yeterli olmaktadır. Ancak, bebeğin hareket halinde olmadığı durumlarda, bebeğin hareket etmesi bekleneceği için test süresi uzayabilir.

NST Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Çekilir?

Gebeliğin genellikle 32-36. haftasından itibaren, haftada bir olmak üzere NST testine başvurulur. 40 haftadan sonra doğum gerçekleşmemesi halinde, NST üç günde bir olmak üzere uygulanmaya devam edilir. Yüksek riskli gebeliklerde, hekimin gerekli görmesi durumunda NST testine daha sık başvurulabilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi