Gebelikte Beslenme ve Egzersiz – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Gebelikte Beslenme ve Egzersiz

Gebelikte Beslenme ve Egzersiz

Gebelikte doğru beslenme ve egzersiz, hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığının maksimum düzeyde tutulması için elzemdir. Gebelikte benimsenecek sağlıklı bir yaşam düzeni, bu süreçte bebeğin gelişimine de oldukça önemli katkılar yapar. Annenin gebelik döneminde yaşadığı bulantı, kusma, sırt ve bel ağrıları, kramplar gibi şikâyetlerin de, gebelikte beslenme ve egzersiz düzenlemeleri ile azaltılması mümkündür.

Sağlıklı bir yaşamın koşulu sağlıklı beslenme ve egzersiz, gebelik sürecinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu dönemde, anne ve bebek sağlığı açısından gerekli olan besinlerin, gerekli olan miktarlarda alınması önemlidir. Ayrıca, gebelik ve doğum sürecinde annede oluşabilecek şikâyetlerin azaltılmasında, yapılacak egzersiz hareketleri oldukça yararlı olmaktadır. Anne adayının fazla kilolu olması veya yeterli kiloda olmaması, gebelik ve  doğum sürecinde bir takım risklere yol açabilmektedir. Bu nedenle, doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına yönelmek önemlidir.

Gebelik öncesi ve gebelikte , mümkün olduğunca mevsiminde, temiz ve organik meyve ve sebze tüketmek anne ve dolayısıyla bebeğin sağlığının inşası için çok önemlidir.

Rafine edilmiş, işlenmiş,  koruyucu katkı maddeleri ile raf ömrü uzatılmış paketli gıdalardan uzak durulması önerilir.

Sağlıklı beslenmenin yanında bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekmektedir.

Alkolden uzak durulmalı, kafein azaltılmalıdır.

Listeriya (hayvanlarda ve insanlarda merkezi sinir sistemine ilişkin bozukluklarla karakterize bir bakteri) içerebilecek yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Yumuşak peynirler, soğuk etler, hazır salatalar, çiğ yumurtalar ve çiğ veya füme deniz ürünlerini yememek gerekir. Yumurta, et ve balıkları iyice pişirdiğinizden emin olunmalıdır.

Gebelik sürecinin ilk üç aylık döneminde, anne adayının yarım ile 2 kilo arasında kilo alımı, normal kabul edilir. Geri kalan süreçte ise ayda ortalama 1-2 kilo alınması normaldir.

İlk üç aylık süreç, mide bulantısı gibi erken dönem gebelik belirtilerinin görülmesi nedeniyle, kilo verilmesine bile olasıdır. Ancak, bu dönemde embriyonun gelişimi annenin kalori alımı ile doğrudan bağlantılı değildir. Bu nedenle anne adayının kendini yemeye ve kilo almaya zorlaması önerilmez. Gebeliğin ilk üç ayını kapsayan bu süreçte, anne adayının folik asit takviyesi alması da önerilmektedir.

Gebelikte fazla kalori alımı ile birlikte görülen gereğinden fazla kilo alımı, oldukça yaygındır. Hamilelik sürecinde ana besin kaynağı karbonhidratlardır. Ancak karbonhidrat alımının sebze ve tahıllar gibi sağlıklı kaynaklardan gerçekleştirilmesi gerekir. Şekerli gıdalar ve hamur işi besinlerden alınan karbonhidrat, sağlıklı bir tercih olmaz. Çünkü sebze ve tahıllar, lif yönünden de zengin, işlenmemiş karbonhidrat içeren gıdalardır.

Fazla yağlı gıdaların da beslenme düzeninde büyük bir yer kaplaması önerilmez. Özellikle yaz aylarında bol sıvı tüketimi, anne ve bebeğin sağlığının korunması açısından önemli bir yer tutar.

Gebelikte Hangi Egzersizler Yapılabilir?

Gebelik döneminde yapılan yürüyüş gibi hafif egzersizler, annede gebelikle bağlantılı olarak ortaya çıkan şikâyetlerin azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca hamilelikte egzersiz yapmak, annenin sağlığı kadar bebeğin gelişimi ve sağlığını korumak adına da önemlidir. Gebelik döneminde ortaya çıkan;

  • Bel, bacak ve sırtta görülen ağrılar,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Uykusuzluk,
  • Bağırsak düzensizliği gibi şikâyetler, düzenli egzersizlerle azaltılabilir.

Bu dönemde yapılan egzersizler, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimine de olumlu katkılar yapar. Ancak her egzersiz, her anne adayı için uygun olmayabilir. Özellikle riskli gebeliklerde, bazı  hareketlerden kaçınmak büyük önem arz eder. Her anne adayı için uygun olan egzersizler birbirinden farklı olabilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi