Yumurtalık Kisti Ameliyatları – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Yumurtalık Kisti Ameliyatları

Yumurtalık Kisti Ameliyatları

Over kisti olarak da bilinen yumurtalık kistleri, yumurtalıkların içerisinde ve üzerinde oluşan, genellikle iyi huylu kitlelerdir ve  farklı türleri vardır. Yumurtalık kisti tedavisinde, gerekli görüldüğü durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir

Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık kistleri, kadınlarda over olarak da bilinen yumurtalıklarda ortaya çıkan, genellikle iyi huylu kitlelere verilen isimdir. Bu kistler, içleri genellikle sıvı veya jelimsi bir madde ile dolu olan kitlelerdir. Birden fazla türü bulunan ve farklı boyutlarda olabilen yumurtalık kistleri, birçok nedenle ortaya çıkabilirler.

Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtalık kistlerinin tedavisinde, ilaçla tedavi veya cerrahi tedavi seçeneklerinden yararlanılır. Kistin yapısı, boyutu, türü, hastanın medikal durumu, ve öyküsü  bir arada ele alınarak, en uygun tedavi seçeneği belirlenir. Habisleşme ihtimali bulunmayan, hasta hayatını riski atmayan, küçük boyutlu ve hormonal dengesizlik nedeniyle oluşmuş kistlerde, genellikle ilaçla tedavi yöntemine başvurulur.

Habisleşme ihtimali bulunan büyük boyutlu kistlere  ise cerrahi müdahale önerilir.

Açık ameliyat ve kapalı ameliyat olmak üzere iki farklı yöntemle gerçekleştirilirler.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık yumurtalık kisti ameliyatı, hastanın karın bölgesinden bir kesi yapılması ile gerçekleştirilir. Karın bölgesinden giriş yapılarak, yumurtalıklara ulaşılır ve burada bulunan kistler, cerrahi olarak  çıkartılır.

Bu yöntemde ameliyat esnasından yapılan kesinin geniş boyutlu olması, birtakım dezavantajlara neden olur. Komplikasyon riski artar ve hastaların iyileşme süreci, yara alanının büyük olması nedeniyle daha uzun sürer.  Bu nedenle, medikal açıdan bir engel olmadığı durumlarda, kapalı yumurtalık kisti ameliyatı daha sık tercih edilir.

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat, göbek deliğinden karın içi boşluğun karbondioksit ile şişirilerek optik kameranın karın içi boşluğu ve kasık boşluğunu görüntüleyecek şekilde yerleştirilmesiyle başlar. Laparoskopik yöntem olarak bilinen bu operasyonda toplamda üç veya dört adet kesi ile ameliyat tamamlanır. İç doku ve organlar, batın bölgesinden içeriye yerleştirilen kamera sayesinde görüntülenir. Kesi alanın dar olması, komplikasyon riskini azaltmakta ve hastaların iyileşme sürecini kısaltmaktadır.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi