Gebelikte Tarama Testleri – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Gebelikte Tarama Testleri

Gebelikte Tarama Testleri

Gebelikte tarama testleri; hamilelik döneminde bebekte oluşabilecek gelişimsel ve kromozomal problemlerin erken tespiti ve anne-bebek sağlığının korunması için uygulanan testlerdir. Uygulanan testler sayesinde, annede oluşabilecek gebelik şekeri gibi hastalıkların erken teşhisi mümkün olur. Ayrıca bebek henüz anne karnındayken, gebeliğin oldukça erken dönemlerinde, down sendromu (trizomi 21), trizomi 18 ve trizomi 13  gibi kromozom bozuklukları ile giden hastalıklar için risk artışını ortaya koyar. 40 haftalık bir periyot olan gebelik sürecinde, hangi haftalarda hangi testlerin uygulanacağı, kadın doğum uzmanı bir hekim tarafından belirlenir. Gebelikte tarama testleri uygulanırken, kan tahlilleri ve ultrason ile görüntüleme gibi yöntemlerden yararlanılır.

Gebelikte Tarama Testleri Nelerdir?

Tarama testleri, gebelik sürecinde uygulanan ve bebekteki gelişimsel problemlerin oldukça erken dönemlerde tespit edilmesini sağlayan testlerdir. Ayrıca, annede hamilelik sürecinde oluşabilecek hastalıkların da tespit edilmesine olanak sağlarlar. Bu sayede, gebelik sürecinin çeşitli dönemlerinde uygulanan tarama testleri ile anne ve bebek sağlığı korunmuş olur. Olası kromozomal  problemlerin gebeliğin 10. haftası gibi erken bir dönemde keşfedilmesi ise gebeliğin sonlandırılması seçeneği için ebeveyn adaylarına zaman tanımış olur. Ayrıca, erken dönemde bu tarz bir teşhis alan hastalar, daha ileri tetkiklere de yönlendirilebilir. Böylece, anne ve bebek sağlığını korumak için olası tüm yöntemlere başvurmak mümkün olur.

İkili Tarama Testi Nedir?

Gebeliğin ilk 12. haftalık dönemi, 1. trimester olarak adlandırılır. İkili tarama testi genellikle 10. haftadan itibaren uygulanmaya başlanması nedeniyle, birinci trimester testi olarak da adlandırılır. Hamileliğin 10-14. haftalarında uygulanan ikili tarama testi, bebekteki kromozom  problemlerin tespitinde başvurulan bir yöntemdir. Olası kromozom anomalilerini tespit etmeye yarayan bu test sayesinde, down sendromu gibi sendromların erken dönemde teşhisi mümkün olur.

İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?

İkili tarama testi, bebeğin ense kalınlığının, yan pozisyonda yatarken ense arkasında bulunan saydam alanın ölçülmesi ile tespit edilmesini içerir. Ayrıca anneden alınan kan örneği, PAPP-A ve serbest beta-hCG hormon seviyeleri yönünden ölçüme tabi tutulur. Bebeğin burun kemiği gelişimi, kalbinde bulunan tiküspit kapağı ve karaciğerindeki duktus venozusun doppler ölçümleri de bu dönemde yapılır. Bu sayede, bebekte oluşabilecek kromozom anomalilerinin tespit edilmesi mümkün olur.

İkili Tarama Testinin Avantajları Nelerdir?

Hamileliğin erken dönemlerinde uygulanabilir olması ilk avantajıdır. Anne kanından yapılan bir testtir. Down sendromunu yakalama oranı % 81 dir. Bu sayede, down sendromu benzeri kromozom anomalileri riski bulunan hastalar, erken gebelik dönemlerinde daha ileri tetkiklere yönlendirilebilir.

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Üçlü tarama testi, gebeliğin 16-18. haftalarında uygulanan bir tarama testidir. İkili tarama testine benzer biçimde, kromozom anomalilerinin tespitinde başvurulan bir yöntemdir. Ancak ikili tarama testinden farklı olarak, üçlü tarama testi ile nöral tüplerde meydana gelen defektelerin de tespit edilmesinde yol gösterici olabilir.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Üçlü tarama testi yapılırken, anneden belirli miktarda kan örneği alınır. Alınan bu kan örneği, Alfa-fetoprotein (AFP), beta hCG ve u-Estriol seviyeleri açısından değerlendirilmeye tabi tutulur.Açık spina bifida, Down sendromu, Edward sendromu risk oranlarını verir. Açık spina bifida yakalama oranı %85, Down sendromu yakalama oranı %67, Edward sendromu yakalama oranı %60 dır.

Serbest fetal DNA testleri

Serbest fetal DNA testleri anne kanında bebeğe ait hücre parçacıklarına baktığı için doğruluk oranı çok daha yüksektir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi