Düşük Tedavisi – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Düşük Tedavisi

Düşük Tedavisi

Düşük (abortus); gebeliğin 20. haftadan önce kaybedilmesi olarak tanımlanabilir. Düşük, genellikle bebekteki kromozomal sorunlar nedeniyle olur. Ancak rahimdeki yapısal sorunlar vb. de düşüklere neden olabilir. Düşük tedavisinde ise bebeğin canlı olup olmadığına ve rahim ağzının durumuna göre farklı yöntemler uygulanabilir.

Düşüklerden sonra yeniden hamile kalmak mümkündür. Ancak rahimde gebeliğe dair herhangi bir doku kalmadığından emin olmak önemlidir. Bu nedenle gerekli durumlarda kürtaj da düşük tedavisinin bir parçası olabilir.

Düşük (Abortus) Nedir? Erken Düşük Nedir? Tekrarlayan Düşük Nedir?

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi düşük, gebeliğin 20. haftadan önce, beklenmedik bir şekilde sonlanmasıdır. Erken düşük, gebeliğin 12. haftadan önce sonlanması durumudur. Tekrarlayan düşükler ise düşüğün 3 seferden fazla, üst üste gerçekleşmesi durumudur.

Düşük Neden Olur?

Düşüğe neden olan tek bir sebepten söz etmek doğru olmaz. Hem annenin yaşı, yapısal özellikleri hem de embriyodaki bazı kromozomal sorunlar düşüklere neden olabilir. Düşüklerin yaygın nedenlerini sıralayacak olursak:

  • Kadının yaşı düşük oluşmasındaki en önemli etkenlerden biridir. 35 yaş üzerindeki gebeliklerde düşük riski artar.
  • Bebekte kromozomal sorunlar olması ise düşüklerin başlıca nedenidir. Düşük olgularının yaklaşık %70’i kromozomal sorunlar nedeniyle olur.
  • Miyomlar, polipler, rahim perdesi, rahim içi yapışıklık ve servikal yetmezlik gibi birçok yapısal sorun düşüklere neden olabilir.
  • Geçmiş düşük öyküsü de düşük ihtimalini yükseltir.
  • Enfeksiyonlar, diyabet, obezite, tiroid hastalıkları ve stres düşüklere neden olabilir.
  • Gebelik sırasında ilaç ya da madde kullanımı, alkol ve sigara tüketimi de düşüklerin önemli nedenlerindendir.
  • Gebelik esnasında darbe ya da travma da gebelik sağlıklı olsa bile düşüklere neden olabilir.

Düşük Belirtileri Nelerdir?

Düşüğün en yaygın belirtisi  kanama ve kramplardır. Bazı hastalarda bulantı, kusma ve bayılma gibi şikâyetler de olabilir.

Düşük belirtileri her hastada farklı şiddette yaşanabilir. Bazı hastalarımızda ilk olarak kanamalar başlar. Bazı kişilerde ise günlerce geçmeyen krampların arkasından kanama ya da bulantı gibi belirtiler oluşur. Bu nedenle gebelik dönemindeki kanama  ve ağrı hafife alınmaması önemlidir.

Düşük Kanaması Neye Benzer? Nasıl Olur?

Gebelik döneminde kanama yaşayan hastalarımızın ilk korkusu düşük olmaktadır. Düşük kanamaları da diğer düşük belirtileri gibi farklı miktar ve yapıda olabilir. Kahverengi lekelenmeler, koyu kırmızı kanama, açık kırmızı lekeler ya da parçalı (pıhtılı) kanamalar düşük belirtisi olabilir. Kanama lekelenme tarzında, az ya da pıhtılı ve yoğun kıvamlı olabilir. Ancak her kanama düşükle sonuçlanmayabilir. Bu nedenle gebelikte kanama olduğunda mutlaka zaman kaybetmeden kadın doğum uzmanınıza başvurmanız gerekir.

Düşük Türleri Nelerdir?

Embriyonun canlı olup olmadığına göre düşük farklı başlıklar altında incelenebilir:

  • Düşük belirtileri olmasına rağmen bebeğin canlı olmasına “düşük tehlikesi” denir. Düşük tehlikesi olan gebeliklerde istirahat ve medikal tedavi ile takip edilir
  • Gebeliğin tamamen sonlanmış olması ve rahimde gebeliğe dair herhangi bir doku kalmaması ise “tam düşük” olarak adlandırılır.
  • Eğer gebelik dokularının bir kısmı hâlâ rahimde ise buna “kısmi düşük” denir.

   Düşük Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Düşük tedavisinde öncelikle rahim ağzının açıklığını ve embriyonun durumunu kontrol etmek gerekir. Düşük tehlikesi olan hastalarımıza genellikle istirahat önerilir. Düşük önleyici tıbbi tedavi verilir.
  • Tam yada kısmi düşüklerde üreme sistemini ultrason ile incelemek ve hiçbir gebelik dokusunun kalmadığından emin olmak gerekir. Böylece rahim yeni bir gebeliğe hazırlanabilir. Eğer rahimde doku kalmışsa “revizyone kürtaj” ile dokuların temizlenmesi gerekir.
  • Tekrarlayan düşüklerde ise kapsamlı araştırma yapılır. Eğer altta yatan neden bulunamazsa, sağlıklı bir gebelik mümkün olmayabilir. Anne rahmindeki yapısal sorunlardan kaynaklanan düşüklerde cerrahi tedavi planı uygulandıktan sonra, sağlıklı bir gebelik mümkün olabilir.

Düşük Tedavisi

Düşük, anne adayını hem fiziksel hem de duygusal açıdan yorar. Birçok kadın, düşüklerden sonra yaşadığı yıkım nedeniyle yeni gebelikler için umutsuzdur. Bu durum kişinin hayatının her alanına yansıyabilir ve olumsuz etkileyebilir. Ancak doğru yaklaşımla düşüklerin sorunsuz bir şekilde tedavi etmek ve rahmi gebeliğe hazırlamak mümkündür. Düşük tedavisi hakkında tüm sorularınız için Op. Dr. Zehra Kalınlı’nın kliniğini arayabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi