Kızlık Zarı Dikimi – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi; hymen olarak da adlandırılan kızlık zarında meydana gelen yırtılma ve hasarın, cerrahi dikiş teknikleriyle onarılmasıdır. Kızlık zarı olarak adlandırılan hymen dokusu, memeli canlılarda, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde, vajen içini korumaya yönelik olarak bulunur. Kültürel açıdan bekâretin simgesi olarak bilinir. Evlilik öncesine kızlık zarının zarar görmesi veya yırtılması, cinsel birliktelik esnasında kanama olmamasına neden olabilir. Bu nedenle hastalar, kızlık zarı dikimine başvurarak, cinsel birliktelik esnasında kanama olmasını sağlayabilir.

Mastürbasyon veya cinsel birliktelik esnasında gerçekleştirilen vajinal penetrasyon ile hymen zarı yırtılarak, hafif bir kanamaya neden olur. Bu yırtılma, vajinaya alınan darbe ve travmaların sonucunda da oluşabilir. Kızlık zarı, tamamen yırtılmadan, hasar görebilir. Çentik ve yarım yırtıklar oluşabilir.

Kızlık zarı tek bir yapıda karşımıza çıkmaz; birden fazla türü bulunur. Esnek yapıda, yarım daire biçiminde, delikli, deliksiz veya çok delikli olarak karşımıza çıkabilir. Ayrıca, genetik faktörler sonucunda kadınlarda kızlık zarı bulunmayabilir. Bu tür yapısal farklılıklar nedeniyle, ilk vajinal penetrasyon sırasında kanama oluşmayabilir.

Tüm bu durumlarda, kızlık zarının bekâreti temsil etmesi nedeniyle, cinsel birliktelik esnasında kanama olmamasından endişe eden hastalar, kızlık zarı dikimine başvurabilir.

Kızlık zarı muayenesi olarak da bilinen jinekolojik kontrol esnasında kızlık zarında yırtılma olduğu tespit edilen hastalar, kızlık zarı dikimine başvurabilir. Hymen dokusunun, evlilik öncesinde yırtılması, ilk cinsel birliktelikte kanama olmamasına neden olacağı için kadınlar üzerinde baskı ve stres yaratabilir. Bu kültürel kabul nedeniyle gelişen stresten kurtulmak isteyen hastalar, hymenoplasti olarak da bilinen kızlık zarı dikimine başvurabilir.

Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır?

Kızlık zarı, vajinaya alınan darbeler veya penetrasyon sonucunda yırtılabilir. Kızlık zarında yırtılma olması durumunda;

  • Hafif ve kısa süreli bir vajinal kanama,
  • Kasıklarda hafif düzeyde ağrı,
  • Vajen içinde batma veya yanma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Ancak, bu belirtiler herkeste aynı biçimde görülmez. Birçok kadın, hymende yırtılma olmasına rağmen kanama yaşamaz veya ağrı hissetmez. Bu belirtilerin hiçbiri olmasa dahi, kızlık zarı yırtılmış veya hasar görmüş olabilir.

Kızlık zarının yırtılıp yırtılmadığının kesin olarak tespiti, alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimin gerçekleştireceği muayene ile yapılır. Kızlık zarında yırtılma olan hastalar, istekleri doğrultusunda kızlık zarı dikimine yönlendirilebilirler.

Kızlık zarı dikimi, geçici ve kalıcı olmak üzere iki farklı yöntemle gerçekleştirilir;

  • Geçici Kızlık Zarı Dikimi: Bu yöntemde hymen, geçici dikişler ile onarılır. Cinsel birliktelikten 3 gün önce gerçekleştirilen bu işlemde atılan dikişler, ortalama 7 gün içinde eriyerek, yok olur. Bu nedenle, dikiş işleminden sonraki 1 hafta içerisinde cinsel birliktelik yaşanmadığında, ilerleyen süreçlerde kanama olmaz. Geçici kızlık zarı dikimi, hymen dokusunun hemen arkasındaki bölgenin özel ipliklerle dikilmesi ile gerçekleştirilir.
  • Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi: Bu yöntem, zaman sınırlaması olmaması açısından avantajlıdır. Kızlık zarının kalıcı olarak dikilmesinin üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, ilk cinsel birliktelikte kanama olur. Ancak, dikiş işleminden sonra, vajen içerisindeki dokuların iyileşmesi, ortalama 30-45 gün sürer. Bu nedenle, kalıcı kızlık zarı dikiminden sonraki bir buçuk aylık süreçte, cinsel birliktelik yaşanması önerilmez. Kalıcı kızlık zarı dikimi esnasında, cerrahi bir yöntem olan flep tekniği kullanılır. Bu sayede, vajina duvarı arkasındaki bölgedeki dokular, perde benzeri bir yapıda dikilir.
Şimdi Ara!
Yol Tarifi