Dış Gebelik Tedavisi – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Dış Gebelik Tedavisi

Dış Gebelik Tedavisi

Dış gebelik (ektopik gebelik); döllenen yumurta hücresinin rahim dışında, üreme sistemindeki farklı bir bölgeye yerleşmesi sonucu ortaya çıkar. Sağlıklı bir gebelik türü değildir.  Aynı zamanda dış gebelik, anne sağlığı açısından da pek çok riski beraberinde getirir.

Dış gebelik tedavisi ne kadar erken yapılırsa o kadar başarılı sonuçlar alınır. Çünkü dış gebeliğe erken dönemde müdahale edilmezse, yumurtalık ve tüplerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Embriyonun yarattığı hasarlar nedeniyle kanama olabilir ve hayati riskler ortaya çıkabilir.

Sağlıklı bir gebelikte, döllenen yumurta hücresi rahimdeki endometrium tabakasına tutunur. Burası, bebeğin gelişebilmesi için en verimli yerdir. Dış gebelik; embriyo yani döllenmiş yumurtanın endometrium dışında, herhangi bir bölgeye tutunmasıdır. Dış gebelik olgularının yaklaşık %95’inde, embriyo fallop tüpleri içerisine tutunur.

Dış Gebeliğin Riskleri Nelerdir? Dış Gebelikten Sonra Yeniden Hamile Kalmak Mümkün Mü?

Fallop tüplerine ya da karın içine tutunan embriyo büyümeye başladığında fallop tüpleri ya da yumurtalıkların gerilmesine ve yırtılmasına neden olabilir. Bu da karın içi bölgesinde kanama riskini beraberinde getirir. Erken dönemde müdahale edildiğinde, tüplere ve yumurtalıklara herhangi bir zarar gelmeden dış gebelik tedavisi yapılabilir. Ancak zamanında müdahale edilmezse annenin hayatı riske girer. Üreme sistemi zarar gördüğü için yeniden gebelik mümkün olmayabilir.

Dış Gebelikte Adet Gecikmesi Olur mu? 

Dış gebelikte adet, sağlıklı gebelikte olduğu gibi gecikir. Hem kanda hem de idrarda yapılan gebelik testleri pozitif çıkar. Bu nedenle bir kadın doğum uzmanı muayene etmediği sürece, gebeliğin ilk dönemlerinde dış gebeliği anlamak zordur.

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Dış gebelik, tıpkı sağlıklı bir gebelik gibi başlar. Bu nedenle ilk dönemlerde fark edilmeyebilir. Bu noktada düzenli gebelik kontrollerinin yapılması oldukça önemlidir. Gebelik öğrenildiği anda muayeneler yapıldığında, embriyonun yerleşimi de kontrol edilir ve dış gebelik ihtimali değerlendirilebilir. Ancak geç kalındığında, normal başlayan gebelik belirtileri, kanama ve ağrı şikâyetleri ile devam eder.

Dış Gebelik Belirtileri

  • Vajinal kanamalar
  • Kasık ve karın bölgesinde, özellikle tek bir tarafta hissedilen ani ağrılar.
  • Baş dönmesi ve bayılma
  • Rektal bölgede basınç hissi

Dış Gebelik Neden Olur?

Aşağıda sayılan durumlar dış gebelik oluşma riskini arttırır.

  • Annenin geçirdiği pelvik ve abdominal cerrahi işlemler
  • Dış gebelik öyküsü
  • Geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar
  • Üreme organlarındaki yapısal sorunlar
  • Spiral varlığı
  • Aşılama ve tüp bebek uygulamaları gibi kısırlık tedavileri

Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Dış gebelik, sağlıklı kabul edilen bir gebelik türü değildir. Bu nedenle teşhis edildiği anda, hızlı bir şekilde tedaviye başlanması gerekir. Zamanında müdahale edilmediğinde annenin hayatı riske girebilir. Aynı zamanda hastanın durumuna göre uygulanacak yöntemin doğru belirlenmesi de sonradan oluşacak gebelikler için oldukça önemlidir

Dış gebelik tedavisinde önemli olan; dış gebeliğin ne zaman teşhis edildiğidir.

  • Eğer erken dönemde teşhis edilmişse, özel ilaçlar yardımı ile gebelik dokusunun yok edilmesi sağlanabilir. Bu yöntemde kasık bölgesinde kasılmalar ve kanama olması oldukça normaldir. İlaç tedavisi boyunca hastanın kan değerleri kontrol edilir ve gebeliğin sona erdiğinden kesinlikle emin olmak gerekir. İlaçla dış gebelik tedavisinde genellikle üreme sistemi zarar görmez.
  • Eğer dış gebelik geç teşhis edilmişse tüplerde yırtılma ve kanama riski oldukça fazladır. Bu durumda hayati riskleri ortadan kaldırmak için cerrahi tedavi tercih edilebilir. “Dış gebelik ameliyatı” olarak da bilinen bu tedavide embriyo cerrahi ile dışarı çıkarılır. Kanamanın durdurulması ve gerekirse tüplerin çıkarılması gerekebilir. Hastanın durumuna göre açık ya da kapalı cerrahi (laparoskopi) tercih edilebilir.
Şimdi Ara!
Yol Tarifi