HPV – Genital Siğil Tedavisi – Op. Dr. Zehra Kalınlı

HPV – Genital Siğil Tedavisi

HPV – Genital Siğil Tedavisi

Genital siğiller; HPV yani “Human Papilloma Virus” nedeniyle oluşan, cinsel yolla bulaşan, genital bölgedeki karnabahar benzeri kabartılardır. Siğiller kremler, çeşitli yakma yöntemleri ya da büyüklüklerine göre cerrahi ile tedavi edilebilir. Ancak HPV virüsü genital siğiller geçse bile vücuttan atılmayabilir.

HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserinin başlıca nedenlerinden biridir. Bu nedenle genital siğillerin hafife alınmaması ve uygun yöntemlerle tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Yazımızın devamında “HPV nasıl bulaşır?”,“Genital siğiller kanser yapar mı?” gibi sık sorulan sorularınıza yanıt vereceğiz

Genital Bölgede Siğil Neden Olur?

Genital bölgedeki siğillerin başlıca nedeni HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüstür. HPV’nin 200 den fazla çeşidi vardır ve 40 tanesi genital kondiloma sebep olur. En sık tip 6 ve tip 11 görülür. Cinsel yolla bulaşan bu virüs, hem kadınların hem de erkeklerin genital bölgesinde siğillere neden olur. Siğiller kahverengi ya da ten renginde olabilir. Tek başına ya da grup hâlinde bulunabilirler. Bulundukları bölgeye ve büyüklüklerine göre ise hem çamaşırlara takılabilir hem de genital bölgenin görüntüsünü bozabilirler.

Genital Siğiller Nasıl Bulaşır? HPV El Yoluyla ya da Tuvaletten Bulaşır Mı?

Genital siğillerin en yaygın bulaşma  şekli cinsel ilişki ve cinsel ilişki esnasında oluşan ten temasıdır. Genital bölgeye dokunan kişinin elini temizlemeden, partnerinin cinsel bölgesine dokunması da virüsün bulaşmasına neden olabilir. Oldukça nadir de olsa, hijyene dikkat edilmeyen, tuvalet gibi ortak kullanım alanlarından da HPV bulaşabilir.

Genital Siğil Tedavi Edilmediğinde Ne Olur? HPV Kanser Yapar Mı?

Genital siğiller bazı hastalarda kolayca fark edilmez. Bazı kişilerde ise oldukça belirgin ya da grup hâlinde olabilir. Bu nedenle estetik kaygılara neden olabilirler. Genital siğillerin kadın sağlığı açısından en büyük riski ise rahim ağzı kanseridir. HPV, vücutta kaldığı sürece rahim ağzı kanseri riski, HPV olmayan bir kadına göre daha fazladır. HPV, genital bölgedeki dokuların değişmesine neden olarak kanser riskini artırmaktadır.

Genital siğiller tedavi edilse bile HPV vücuttaki varlığını devam ettirebilir. Bu nedenle genital siğillerin uzaklaştırılması, rahim ağzı kanseri riskini tamamen ortadan kaldırmaz.

HPV, genital bölgede siğil oluşumuna neden olan bir virüstür ncak her hastada siğillere yol açmayabilir. Bazı kişiler, HPV ile enfekte olmasına rağmen, yıllarca hiç siğil olmadan hayatına devam edebilir. Bu nedenle HPV’nin kimden ve hangi anda bulaştığını anlamak oldukça zordur. Bu nedenle oldukça kolay yayılan bir hastalıktır.

Genital Siğil – HPV Kimlerde Görülür?

HPV, aktif cinsel hayatı olan herkese bulaşabilir. Özellikle sık partner değiştirmek, HPV bulaşmasındaki en büyük etkendir:

  • Birden fazla partnerle, korunmasız cinsel ilişki
  • Cinsellik deneyiminin erken yaşta başlaması
  • Bağışıklığı düşüren diğer hastalıklara sahip olmak HPV riskini artırır.

HPV Tanısı Nasıl Konur?

Genital siğil olan hastalarda mutlaka HPV olup olmadığını değerlendirmek gerekir. Erkeklerde HPV tanısı koymanın tek yolu; genital siğillerdir. Ancak kadınlarda siğil olmasa bile HPV tanısı konulabilir. Rahim ağzı yani serviks bölgesinden alınan sürüntü örneği sayesinde HPV varlığı ve mevcut HPV türleri değerlendirilebilir.

Hangi HPV Türleri Kanser Yapar?

HPV’nin bilinen 200’den fazla türü vardır. Bunlardan bir kısmı rahim ağzı kanseri yapma riski çok yüksek olan “yüksek riskli” gruptadır . Tip16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82 yüksek riskli HPV tipleridir.

Aynı zamanda orta ve düşük risk grubundaki HPV türleri de vardır.

Genital Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğillerin tedavisinde siğilin büyüklüğüne ve yapısına göre farklı yöntemler tercih edilir. Küçük siğiller özel kremler ve losyonlarla tedavi edilebilir. Daha büyük ve yaygın lezyonlar cerrahi veya lazer  ile çıkarılarak tedavi edilir.

  • Yakma tedavisi: Lazer ya da çeşitli yöntemlerle siğilin yakılması ve ciltten uzaklaştırılmasıdır. Genellikle lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir ve oldukça kısa sürer.
  • Cerrahi tedavi: Siğilin ve siğile dair tüm dokuların cerrahi yöntemlerle çıkarılmasıdır. Özellikle yakma tedavisine uygun olmayan, daha büyük boyutlu siğillerin tedavisinde tercih edilir. Cerrahi ile siğil tedavisinde amaç; hem siğilin hem de taban dokunun tamamen çıkarılması ve bölgenin etkin bir şekilde temizlenmesidir.

HPV ve genital siğillerin beraberinde getirdiği riskler, hafife alınamayacak kadar önemlidir. Günümüzde HPV, rahim ağzı kanserlerinin başlıca nedenidir. Bu nedenle virüsün teşhis edilmesi ve kişiye bu konuda gerekli bilgilerin verilmesi de oldukça önemlidir. Genital siğil tedavisinde hangi yöntem tercih edilirse edilsin, düzenli takip tedavinin oldukça önemli bir parçasıdır. Genital siğiller tedavi edilse bile HPV’li hastaların düzenli aralıklarla PAP-smear testini yaptırması ve rahim ağzı kanserine karşı önlem alması gerekir. HPV ile PAP smear testinin beraber kullanıldığı tarama Co-Test ise 30 yaşından itibaren yaptırılması tavsiye edilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi