Ovulasyon İndüksiyonu – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Ovulasyon İndüksiyonu

Ovulasyon İndüksiyonu Ankara

Ovulasyon indüksiyonu; üremeye yardımcı tedaviler içerisinde başvurulan, hastalara yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar verilmesini içeren bir yöntemdir. Bu yöntemde hastalara verilen ilaçlar sayesinde, embriyo olmaya aday olabilecek yumurta sayısının fazla miktarda olması sağlanır. Yumurtayı içerisinde taşıyan folikül kesecikleri 17 mm boyutuna ulaştığında, hastalara çatlatma iğnesi adı verilen bir enjeksiyon yapılır. Yumurtlama tedavisi olarak da bilinen ovulasyon indüksiyonu, gebe kalma olasılığını yükselten bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Ovulasyon Nedir?

Kadınlarda her bir adet dönemi içerisinde, yeterli olgunluğa erişmiş bir adet yumurta, yumurtalıklardan, döllenmek üzere bırakılır. Ortalama 28 günde bir gerçekleşen bu yumurta üretimi, 21-35 günde bir olduğunda, ovulasyon döngüsünün normal olduğu kabul edilir.  Yumurtlamanın 35 günde en az bir kez gerçekleşmediği, yumurtlama aralığının düzenli olmadığı veya yumurtlamanın hiç gerçekleşmediği durumlarda, yumurtlama bozukluklarından söz etmek mümkündür.

Ovulasyon İndüksiyonu Nedir?

Yumurtlama tedavisi olarak da  bilinen ovulasyon indüksiyonu, üremeye yardımcı tekniklerden bir tanesidir. Ovulasyon indüksiyonu tedavisinde hastalara verilen hormon ilaçları, yumurtlamayı uyarır. Yumurta üretiminin gerçekleşmesi ve yumurtanın gerekliği olgunluğa erişip, salınması ile gebe kalma şansı yükselmiş olur. Normal bir ovulasyon döngüsü içerisinde her dönemde yalnızca bir adet yumurta üretilirken, ovulasyon indüksiyonu ile döllenmeye uygun birden fazla yumurta elde edilir. Embriyo olmaya aday yumurta sayısının artırılması sayesinde, gebelik şansı da artmaktadır.

Ovulasyon İndüksiyonu Nasıl Yapılır?

Ovulasyon indüksiyonu tedavisinde, hastalara yumurtlamayı uyarıcı hormon ilaçları verilir. Adet kanamasının 2-5. günlerinde başlayan tedavi süreci, hastaların düzenli bir şekilde takip edilmesi ile sürdürülür. Bu düzenli takip esnasında, hastalardan alınan kan örneği ile kandaki estradiol (E2), progesteron hormon düzeyleri ölçülür. Aynı zamanda, yumurta gelişimi ultrason ile de takip edilir.

Hastaların ovulasyon indüksiyonu ilaçlarını kullanmasından itibaren 8-10 günlük süre içerisinde, yumurtalıklarda bulunan ve yumurta hücresini barındıran foliküller, 17-20 mm boyutuna ulaşırlar.  Yumurtaların yeterli olgunluğa eriştiğini gösteren bu durum sonucunda hastalara, çatlatma iğnesi diye bilinen bir enjeksiyon yapılır.

Çatlatma iğnesi yapıldıktan 32-40 saat sonra, ilişki önerilerek  gebelik şansı yükselmiş olur. Gebeliğin üremeye yardımcı diğer yöntemler kullanılarak gerçekleştirileceği durumlarda ise tedavi aşamaları, uygulanacak olan yönteme göre ilerler. Aşılama tedavisi yapılacak olan hastalarda, erkekten alınan sperm hücreleri, rahim içerisine yerleştirilir. Tüp bebek tedavisi gibi döllenmenin laboratuvar ortamında gerçekleştirileceği durumlarda ise yumurta toplama prosedürüne geçilebilir.

Ovulasyon İndüksiyonunda Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Tedavi sürecinde tablet formunda veya enjeksiyon biçiminde farklı ilaçlar kullanılabilir. Kullanılan ilaçlar hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Kullanılan başlıca ilaçlar;

  • Klomifen sitrat ( Clomiphene ) tablet,
  • HMG (human menopausal gonadotropin),
  • FSH (follicle stimulating hormone),
  • LH (luteinizing hormone),
  • HCG (human chorionic gonadotropin),
  • GnRH analogları (GnRH agonistleri ve GnRH antagonistleri),
  • Doğal progesteronlar olarak sıralanabilir.
Şimdi Ara!
Yol Tarifi