Histeroskopi – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Histeroskopi

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi; Rahim içinin  ucunda kamera bulunan bir cihaz yardımı ile görüntülenmesi işlemine verilen isimdir. Histeroskop isimli bu cihaz, teleskop benzeri bir yapıdadır ve üzerinde kamerayla beraber bir ışık kaynağı bulunur. Histeroskop yardımıyla elde edilen görüntü vasıtasıyla rahim ağzı ve rahim içindeki dokular, çok daha ayrıntılı bir şekilde incelenebilir. Bu nedenle, rahimle ilgili birçok hastalığın tanı ve tedavisinde histeroskopiden yararlanılır.

Histeroskopi, rahim içinin tanı veya tedavi amacıyla görüntülenmesidir. Kısırlık, tekrarlayan düşükler, rahim içinde oluşan miyom ve polipler, rahim ağzı veya rahim kanseri gibi birçok hastalığın hem tanı sürecinde, hem de tedavi sürecinde histeroskopiden yararlanılabilir.

Histeroskopi işlemi, histeroskop denilen bir cihaz yardımıyla gerçekleştirilir. Histeroskop, üzerinde ışık kaynağı ve kamera bulunan, teleskop benzeri bir cihazdır.

Histeroskopun ucundaki kamerayla elde edilen görüntüler, büyütülerek incelenebilir. Bu sayede, dokuların çıplak göze göre çok daha detaylı olarak görüntülenmesi mümkün olur. Ayrıca, üzerinde bulunan kanallar, diğer cerrahi aletlerin de kullanılmasını olanaklı kılar. Bu sayede, histeroskopi esnasında biyopsi veya tedavi amaçlı uygulamalar da gerçekleştirilebilir.

Ofis Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi, hem tanısal amaçlarla hem de tedavi amacıyla uygulanabilir. Tanısal amaçlı gerçekleştirilen histeroskopi, ofis histeroskopi olarak adlandırılır.

Operatif Histeroskopi Nedir?

Histeroskopinin tedavi amacıyla uygulanması, operatif histeroskopi olarak adlandırılır. Rahim içinde görülen şüpheli lezyonlardan doku örneği alınarak gerçekleştirilen histeroskopik biyopsi işlemi de, bu kapsamda değerlendirilmektedir. Ayrıca, rahim içerisinde tespit edilen miyom ve polipler, operatif histeroskopi yöntemiyle çıkartılabilir. Bu yöntem esnasında, histeroskop üzerinde bulunan kanallardan, kullanılacak olan cerrahi aletlerin geçirilmesi ile kitlelerin cerrahi yöntemle çıkartılması sağlanır.

Histeroskopiye Hangi Durumlarda Başvurulur?

Rahim içinde gelişen birçok farklı hastalığın tanı ve tedavisinde histeroskopiye başvurulabilir.

  • Rahim içindeki miyom ve poliplerin çıkartılması,
  • Kısırlığa yol açan nedenlerin araştırılması,
  • Tekrarlayan düşüklere neden olabilecek nedenlerin araştırılması,
  • Rahimde şekil bozukluğu,
  • Sebebi açıklanamayan vajinal kanamalar,
  • Rahim duvarından doku örneği alınması,
  • İpine ulaşılamayan spirallerin çıkartılması

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi, hasta anestezi altındayken gerçekleştirilen bir uygulamadır. Lokal veya genel anestezi tercih edilebilir. Ne tür bir anestezi uygulamasının seçileceği, işlemin hangi amaçla gerçekleştirildiğine ve hastanın medikal durumuna bağlıdır. Ofis histeroskopi, sadece görüntü elde etme amacıyla gerçekleştirildiği ve kısa sürede tamamlandığı için lokal anestezi tercih edilebilmektedir. Operatif histeroskopide ise tedavi amaçlı uygulamalara başvurulması nedeniyle, çoğunlukla genel anesteziye başvurulur. Hastalar, sedatif ilaçlar yardımıyla operasyon esnasında derin bir uyku halinde tutulur.

Histeroskopi esnasında, rahim ağzına ulaşılabilmesi için vajinal duvarlar spekulum yerleştirilerek aralanır. Vajinanın içi ve rahim ağzı, özel bir solüsyon kullanılarak temizlenir ve dezenfekte edilir. Rahmin içi, serum benzeri bir sıvı ile doldurularak görüntü elde edilmesi için uygun ortam hazırlanmış olur. Bu sayede, rahim içinde olabilecek rahim ve polip gibi kitlelerin görüntüsü elde edilebilir.

Histeroskop ile vajinadan giriş yapılarak rahme ulaşılır. Histeroskopun ucundaki kamera vasıtasıyla rahim ağzı ve rahmin içinden görüntü elde edilir. Gerekli görüldüğü durumlarda, histeroskop üzerindeki kanallardan geçirilen biyopsi pensi ile doku örneği alınabilir, miyom veya polipler çıkartılabilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi