Sezaryen Sonrası Normal Doğum – Op. Dr. Zehra Kalınlı

Sezaryen Sonrası Normal Doğum

Sezaryen Sonrası Normal Doğum

Sezaryen sonrası normal doğum, sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD) olarak da bilinir. Yapılan sezaryen doğumdan 2 yıl sonra normal doğum yapmak mümkün olabilmektedir. Bu süreden kısa zamanda gerçekleştirilecek doğumlarda, rahimde yırtılma riski bulunduğu için normal doğum önerilmez.

Sezaryen ile gerçekleştirilen doğumlarda, karın ve rahim bölgesine ortalama 10 cm boyutunda cerrahi kesiler yapılır. Sezaryen sonrasında gerçekleştirilecek doğumun vajinal yoldan yapılması, bu kesilerde yırtılma meydana gelmesine neden olabilir. Ancak, son yıllarda yapılan çalışmalar, sezaryen sonrası normal doğumda gelişen yırtılma riskinin % 0.2-0.8 arasında olduğunu ortaya koymuştur. Bu risk oranı göz önünde bulundurularak ve ebeveyn adayları, risk faktörü konusunda bilgilendirilerek, sezaryen sonrasında normal doğum yapmak mümkündür.  Uygun hastalar vajinal doğuma yönlendirilebilir ancak bu noktada süre faktörünü dikkate almak gerekmektedir. Gerçekleştirilen sezaryenle doğumun üzerinden 2 yıl geçmeden, normal doğum önerilmez.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskleri Nelerdir?

Sezaryen sonrası normal doğumda karşılaşılan başlıca risk, rahimde yırtılma olmasıdır. Uterin rüptürü olarak da bilinen bu durumda, daha önceki sezaryende rahme yapılan kesinin bıraktığı, skar olarak bilinen yara izinde yırtılma olabilir. Bu nedenle, skar alanındaki dokuların tam olarak iyileştiğinden emin olmak oldukça önemlidir.

Sezaryen sonrası normal doğumda rahimde yırtık olması riski % 0.2-0.8 dir . Doğum öncesi ve doğum sırasında bebek ölümü riski ise, sezaryen doğuma göre sezaryen sonrası normal doğumda 2 kat artar. Bu nedenle sezaryen sonrası normal doğum öncesinde anne adayının risk faktörleri yönünden detaylı olarak değerlendirilmesi gerekir.

Sezaryen Sonrası Normal Doğumda Riski Azaltan Faktörler Nelerdir?

Sezaryen sonrası vajinal doğum yapacak olan anne adaylarında risk azaltıcı faktörler;

  • Daha önceden normal doğum yapmış anne adayları,
  • Önceden de sezaryen doğumdan sonra normal doğumla çocuk sahibi olmuş anne adayları,
  • Önceki sezaryende yapılmış kesi tipinin yatay olması,
  • Daha önce yalnızca bir sezaryen doğum yapılmış olması,
  • Önceki sezaryen doğumun nedeninin, tekrarlamayan ve bebekle ilgili bir faktör olması,
  • Bebeğin iri bebek olmaması
  • Sezaryen doğumun üzerinden 2 yıllık bir süre geçmiş olması.

Sezaryen Sonrası Normal Doğumda Riski Artıran Faktörler Nelerdir?

  • Gerçekleştirilen sezaryen doğum sayısı arttıkça, risk faktörü de artar. Birden fazla sezaryen doğum geçirmiş olmak, normal doğumda rahimde yırtılma olma olasılığını artırır.
  • Önceki sezaryen doğumda rahme yapılmış olan kesinin tipi, çok önemli bir faktördür. Dikey, T ve J kesi atılmış olan anne adayları, SSVD için uygun değildir.
  • Gebelikten önce gerçekleştirilen ultrason ile görüntülemede, rahmin alt kısmının kalınlığı ölçülür. Bu ölçüm sonucunda, rahim alt bölgesinin 2 mm’den ince olması durumunda, rahimde yırtık olma olasılığı artmaktadır.
  • Sezaryen doğumdan sonra geçen süre de önemli bir risk faktörü olarak karşımıza çıkar. Bu sürenin, rahimdeki dokuların iyileşmesi için yeterli olması gerekir. Genellikle sezaryen doğumunun üzerinden 2 yıldan az bir süre geçmiş hastalarda, normal doğum tercih edilmez.
  • Anne karnındaki bebeğin, 4 kilodan fazla ağırlığa sahip olması, sezaryen sonrası normal doğumda, rahim yırtığı riskini artırır.
  • Anne adayının fazla kilolu olması da risk faktörünü artıran bir etmendir.
Şimdi Ara!
Yol Tarifi